Sunday, 8 November 2009

HYPER INFLASI..... DAH BERSEDIAKAH ANDA ???

ape kena mengena inflasi dgn emas?
mmg ianya ade perkaitan yg secara terus...sejarah dah membuktikan, banyak negara yg gagal disebabkan matawang tidak disandarkan pada emas....tak cukup duit, main print jer...matawang ni dinamakan duit fiat (fiat money)....lagi banyak dicetak lagi rendah nilainya...
Di antara kisah kegagalan wang kertas yang pernah berlaku adalah:
Kerajaan Perancis –tahun 1715
Republik Weimer Jerman - 1922-1923
Hungary 1945-1946
Chile 1971-1981
Peru 1988-1991
Angola 1991 – 1999
Yugoslavia 1992-1995
Belarus 1994-2002
Kerajaan Mexico – pada tahun 1994
Kerajaan Argentina – pada tahun 2001
Zimbabwe 2000-2009
Yang terbaru, Iceland...coming up is Japan...USA...hoish! USA? biar betui...??? ye mmg betul. para ekonomis dah menjangka hyper-inflasi akan berlaku pada USA dlm tempoh 5 tahun ni...knp? sbb dah terlampau byk sgt bail-out yg diorg buat....cube bayangkan...negara China mengambil masa selama 50 tahun untuk rakyatnya mengumpul kekayaan negara bernilai 1 trillion....tapi Ammarika...dlm masa setahun, brp byk syarikat yg di-bail-out olehnya? dan nilainya adalah lebih dari 1 trillion!!!...huhuhu...banyak tuh...
korang ingat bail-out tu pakai mulut je ker? atau tulis atas kertas jer? print duit laa...beli bon-bon...tapik takde reserve emas...negara India yg selama ni bersandarkan matawang terhadapt USD dah mula bertukar arah....mgu lepas diorg baru jer beli 200 tonne emas dari IMF....so skang IMF tinggal 200 tonne lagi belen..sape nak? knp India beli emas tu byk²? walhal diorg mmg terkanal dgn barangan kemas? sbb India baru sedar, matawang yg disandarkan kpd emas lebih stabil...so kalo takde emas dlm Federal Reserve jgn mengade² nak print duit...
berbalik kpd inflasi...korang tau tak, dgn menyimpan emas korang takkan terkena tempias infalsi? emas ni kan kalis infalsi...tak caya? korang mesti dah biasa dgr metafor guna dinar ngan kambing...kali ni aku guna metafor yg lebih real sikit...
ok, pada tahun 2000 harga emas ialah RM33/g dan harga kereta Honda Civic ialah dlm RM80k...so kalo nak Honda Civic time tuh, korang kena ade 2424g emas....tapik tahun 2009, harga Civic dah jadik dlm RM130k, naikkan? betapalah tensennye korang bile dah berazam nak beli Civic kumpul duit cukup RM80k, tapik bile dah smp masanya, still tak cukup lagi....tapik dgn simpan emas...pada tahun 2009 harga dah jadik 120/g korang cume memerlukan 1083g emas sahaja!!! so, maknanya...kalo korang ade emas sebyk 2424g time tahun 2000 tu, simpan smp skang, korang gadai/jual kan emas² tuh....korang still ade RM160k cash in hand!!! bole buat beli lagi sebijik...takpun upgred terus jadik BMW 5series....amacam??? suda terbuka minda???
tu baru Honda Civic...belum aku dok cite pasal Rumah....nak cite gak? umum mengetahui hartanah adalah pelaburan yg paling menguntungkan...ok, mari kite buktikan...aku beli apartment yg aku dok skang dgn harga RM147k (2007) so ianya bersamaan dgn 2011g (RM73.1/g)...tapik tahun nih...umah aku dah naik jadik RM160k (+8.8%) ataupun bersamaan dgn 1230gram sahaja!!! (RM130/g as at 8/11/09)....so harga umah aku nmpk mcm naik, tapik disebabkan inflasi....harga dia sebenarnya jatuh....
so, ape lagi??? Now or Never....

kredit info armootz.blogspot

2 comments:

  1. wah..brilliant la contoh ujang bagi...tahniah...kalau sesapa tak sedar lagik kepentingan menyimpan emas makcik tak tau la...akak pinjam ko punyo contoh buleh yo?

    ReplyDelete
  2. QUANTUM BINARY SIGNALS

    Professional trading signals sent to your cell phone daily.

    Follow our signals NOW & gain up to 270% per day.

    ReplyDelete