Thursday, 21 June 2012

MASA UNTUK SILVER MELONJAK ?????

Assalammualaikum WMT dan salam sejahtera buat rakan2...
Lamo bonar aku tak update blog yang makin usang....maklumlah byk keja urusan ofis yg perlu di selesaikan... selain menguruskan kehidupan bersama keluarga...
Ok..strent to point...artikel ini di tulis setelah harga silver jatuh pada 26.88 usd bertarikh 22/6/2012. Jadi aku ingin berkongsi ilmu dgn rakan2...yang mana bolih manfaat ..percaya jgn...tapi bolih lah diambil mana2 yg rase ok ...
Sudah setahun juga rasenya harga silver dalam keadaan mendatar..setelah harga 48 usd telah dicapai pada hujung tahun lepas...bagi yang membeli dan menyimpan silver dlm jangka mase lama tiada masalah...sbb mereka tahu...silver adelah duit sebenar...cuma bagi yg "invest short term" agak sakit sikit sbb mereka ingin menjual bila rega sampai puncak atau target untuk d jual telah sampai mereka ingin mendapat untung.... bagi aku mcm biase...beli takat mana yang mampu...kalo rega jatuh sampai kini..inilah peluang terbaik untuk tambah aset silver...maklumlah rega tgh murah...sapa tak nak...kebetulan ade duit sikit...bolih lah beli sikit2... org kate "pelan2 kayuh".....
Salah satu jutawan dan pelaburan terbesar di dunia Jim Rogers berkata :
"Jika anda meletakkan pistol di kepala saya dan mengatakan anda terpaksa membeli satu, saya akan membeli perak dan bukannya emas."
Pandangan beliau ade betulnya juga, kerana hakikatnya adalah permintaan untuk perak @ silver adalah pada puncak gigi yang mencecah ke paras tertinggi sejarah.
Tidak seperti emas, perak @ silver mempunyai pelbagai kegunaan industri yang penting ...di antaranya :
a. Ia di lebih peranti yang paling berguna.
b. Ia adalah alat-alat yang paling berguna daripada mana-mana komoditi lain selain petroleum.
c. Perak diperlukan hanya kira-kira setiap peranti elektronik yang dibuat dari TV untuk komputer kepada kamera elektrik untuk iPads.
d. Ia juga penting dalam bateri, disinfektan, tenaga solar, dan pembersihan air.
e. Perak amat besar digunakan utk produk dan sentiasa berkembang - termasuk kedua-dua kawasan terbesar: Sel photovoltaic digunakan dalam telefon pintar (1.6 bilion telefon bimbit telah dijual tahun lepas)
Sebenarnya logam Emas mempunyai 5x lebih daripada perak dalam bekalan atas tanah.
Ia masuk akal apabila anda berfikir tentang ... perkara tersebut kerana
a. 90% daripada emas yang pernah dilombong telah disimpan,spt simpanan di bank, individu spt aku yg menyimpan emas dan juga sbg barang kemas...
b. Tetapi 90% daripada semua perak yang pernah dilombong telah digunakan untuk tujuan industri.
c. Pada kadar semasa penggunaan, semua rizab perak yang dikenali d dunia akan berkurangan dalam 29 tahun.
d. Dan jika yang tidak cukup untuk menaikkan bulu di leher anda, maka beban ini ... Jika seluruh dunia bermula ttg kesedaran akan logam perak tempoh masa harga silver meletup memakan hanya separuh pada kadar Amerika Syarikat, ia akan hilang dalam tempoh lapan tahun.
Sebagai bahawa pendekatan tarikh, run-perak beberapa tahun yang lalu akan kelihatan seperti blip sejurus pendek hanya pada skrin radar. Lonjakan perak akan datang akan memberi pelabur peluang untuk membuat pembunuhan.
Ini adalah satu peluang yang luar biasa anda tidak akan mahu terlepas untuk ...
Malah, saya ingin mengatakan bahawa dalam tempoh lima tahun, semua perkara-perkara ini - emas, perak, dan platinum - akan menjadi lebih tinggi nilai daripada mereka pada hari ini.....
Beberapa penganalisis matawang memanggil emas mencecah $ 5.000 auns ... dan perak $ 200 satu auns.huhuhu....anda pikirlah sendiri kalo korang dah ade simpan silver 1 kilo...agak2 berapa ya dlm RM ??? hehehe...
' + entry.content.$t + ''; } } } return entry.content.$t; } var parse = function(data) { cursor = null; var comments = []; if (data && data.feed && data.feed.entry) { for (var i = 0, entry; entry = data.feed.entry[i]; i++) { var comment = {}; // comment ID, parsed out of the original id format var id = /blog-(\d+).post-(\d+)/.exec(entry.id.$t); comment.id = id ? id[2] : null; comment.body = bodyFromEntry(entry); comment.timestamp = Date.parse(entry.published.$t) + ''; if (entry.author && entry.author.constructor === Array) { var auth = entry.author[0]; if (auth) { comment.author = { name: (auth.name ? auth.name.$t : undefined), profileUrl: (auth.uri ? auth.uri.$t : undefined), avatarUrl: (auth.gd$image ? auth.gd$image.src : undefined) }; } } if (entry.link) { if (entry.link[2]) { comment.link = comment.permalink = entry.link[2].href; } if (entry.link[3]) { var pid = /.*comments\/default\/(\d+)\?.*/.exec(entry.link[3].href); if (pid && pid[1]) { comment.parentId = pid[1]; } } } comment.deleteclass = 'item-control blog-admin'; if (entry.gd$extendedProperty) { for (var k in entry.gd$extendedProperty) { if (entry.gd$extendedProperty[k].name == 'blogger.itemClass') { comment.deleteclass += ' ' + entry.gd$extendedProperty[k].value; } else if (entry.gd$extendedProperty[k].name == 'blogger.displayTime') { comment.displayTime = entry.gd$extendedProperty[k].value; } } } comments.push(comment); } } return comments; }; var paginator = function(callback) { if (hasMore()) { var url = config.feed + '?alt=json&v=2&orderby=published&reverse=false&max-results=50'; if (cursor) { url += '&published-min=' + new Date(cursor).toISOString(); } window.bloggercomments = function(data) { var parsed = parse(data); cursor = parsed.length < 50 ? null : parseInt(parsed[parsed.length - 1].timestamp) + 1 callback(parsed); window.bloggercomments = null; } url += '&callback=bloggercomments'; var script = document.createElement('script'); script.type = 'text/javascript'; script.src = url; document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(script); } }; var hasMore = function() { return !!cursor; }; var getMeta = function(key, comment) { if ('iswriter' == key) { var matches = !!comment.author && comment.author.name == config.authorName && comment.author.profileUrl == config.authorUrl; return matches ? 'true' : ''; } else if ('deletelink' == key) { return config.baseUri + '/delete-comment.g?blogID=' + config.blogId + '&postID=' + comment.id; } else if ('deleteclass' == key) { return comment.deleteclass; } return ''; }; var replybox = null; var replyUrlParts = null; var replyParent = undefined; var onReply = function(commentId, domId) { if (replybox == null) { // lazily cache replybox, and adjust to suit this style: replybox = document.getElementById('comment-editor'); if (replybox != null) { replybox.height = '250px'; replybox.style.display = 'block'; replyUrlParts = replybox.src.split('#'); } } if (replybox && (commentId !== replyParent)) { replybox.src = ''; document.getElementById(domId).insertBefore(replybox, null); replybox.src = replyUrlParts[0] + (commentId ? '&parentID=' + commentId : '') + '#' + replyUrlParts[1]; replyParent = commentId; } }; var hash = (window.location.hash || '#').substring(1); var startThread, targetComment; if (/^comment-form_/.test(hash)) { startThread = hash.substring('comment-form_'.length); } else if (/^c[0-9]+$/.test(hash)) { targetComment = hash.substring(1); } // Configure commenting API: var configJso = { 'maxDepth': config.maxThreadDepth }; var provider = { 'id': config.postId, 'data': items, 'loadNext': paginator, 'hasMore': hasMore, 'getMeta': getMeta, 'onReply': onReply, 'rendered': true, 'initComment': targetComment, 'initReplyThread': startThread, 'config': configJso, 'messages': msgs }; var render = function() { if (window.goog && window.goog.comments) { var holder = document.getElementById('comment-holder'); window.goog.comments.render(holder, provider); } }; // render now, or queue to render when library loads: if (window.goog && window.goog.comments) { render(); } else { window.goog = window.goog || {}; window.goog.comments = window.goog.comments || {}; window.goog.comments.loadQueue = window.goog.comments.loadQueue || []; window.goog.comments.loadQueue.push(render); } })(); // ]]>
  1. Tak payah letak pistol di kepala saya, saya beli silver!

    ReplyDelete